Verwarming ontluchten

Verwarming ontluchten kunt u gemakkelijk zelf doen. In de cv-ketel wordt water warm gemaakt. Hierbij kan lucht vrijkomen. Lucht in de verwarming maakt lawaai. Erger nog: sommige radiatoren van uw verwarming worden niet meer goed warm. Het lawaai kan een tikkend geluid zijn. 

Al met al is dit niet alleen vervelend, maar u verbruikt ook nog eens onnodig energie. Verwarming ontluchten is een manier om lucht uit de radiatoren te krijgen. Elke radiator heeft namelijk een vierkante moer die opengedraaid kan worden. Hiermee kunt u de verwarming ontluchten. Er kan ook wat water meekomen. Zodra er water uit de radiator komt, dient u de moer weer dicht te draaien. Na het ontluchten van de verwarming kan het nodig zijn om de cv-ketel bij te vullen met water.

Heeft u wijk- of blokverwarming? Die mag u niet zelf ontluchten. Waarschuw bij storingen altijd de huiseigenaar of bel het storingsnummer.

 

Stap 1 
Gaat u uw cv ontluchten, zet dan de thermostaat zo laag mogelijk.

Stap 2 
Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact, tenzij u een digitaal display heeft. Laat de stekker er dan in.

Stap 3 
Wacht minimaal tien minuten voor u begint met uw verwarming ontluchten.

Stap 4 
Gaat u uw verwarming ontluchten, begin dan bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.

Stap 5 
Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.

Stap 6 
Houdt een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai het ventiel open. Als er water uit komt, draait u het ventiel weer dicht.

Stap 7 
Draai de radiatorkraan weer open. Als u alle radiatoren heeft ontlucht, kunt u de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact doen.

Stap 8 
Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de manometer in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, vul de ketel dan bij.