Cv-ketel bijvullen stap voor stap

Wordt uw verwarming niet meer goed warm of is het water in de douche eerder lauw dan warm? Dan kan de druk van de cv-ketel wel eens te laag zijn en dan dient u de cv-ketel bij te vullen.

De waterdruk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar zijn. Wanneer de waterdruk te hoog is, moet u de druk verlagen door lucht of water te laten ontsnappen uit de installatie (let op: vuil water). Het eenvoudigst kunt u dit in de buurt van de meter doen. Als de druk te laag is, moet de cv-ketel worden bijgevuld met water.

Cv-ketel bijvullen | Voorbereiding
1. Zet de kamerthermostaat laag, zodat de cv-ketel niet meer aanslaat;
2. Draai van alle radiatoren in de woning de (radiator)kranen open;
3. Zet nu de cv-ketel uit. Dit doet u door de meest linker knop op het display één keer in te drukken. In het linker venster komt de druk tevoorschijn;
4. Houdt een emmer of plastic bak bij de hand om mogelijk overtollig water op te vangen.
 
Voor het bijvullen van de cv-ketel heeft u het volgende nodig:
- Een emmer
- Een doekje
- Een slang
- Een waterpomptang

Het bijvullen gaat als volgt:
1. Zet de thermostaat laag en wacht 15 minuten zodat de cv-ketel kan afkoelen.
    a. Cv-ketels met analoge drukmeter: bij wat oude(re) cv-ketels met analoge drukmeter, haal de stekker uit het stopcontact.
    b. Cv-ketels met digitale drukmeter: bij nieuwe(re) cv-ketels, laat de stekker in het stopcontact zitten. Kijk in de gebruiksaanwijzing van uw cv-ketel hoe u in het 
        bijvulprogramma komt.

2. In de buurt van de cv-ketel vindt u een waterkraan. Sluit de slang aan op uw waterkraan. Laat de slang voorzichtig volstromen met water (zo vermijdt u dat er lucht bij
    komt). Sluit daarna de kraan weer.
3. Sluit daarna de vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel. Draai eerst de waterkraan open en vervolgens de vulkraan.
4. Wacht tot de drukmeter tussen de anderhalf en twee bar staat.
5. Draai eerst de vulkraan dicht en vervolgens de waterkraan.
6. Houdt een emmer onder de kraan voordat u de slang loskoppelt.
7. Nu kunt u de cv-ketel weer aanzetten door de stekker in het stopcontact te steken. (Dit geldt alleen als u bij stap 2 de stekker uit het stopcontact heeft gehaald).
8. De cv-ketel is nu bijgevuld. Nu moeten de radiatoren nog ontlucht worden.